Πόσο σημαντικό είναι το μέλι για τις ίδιες τις μέλισσες!


Η διατροφή για τη μέλισσα είναι πολύ σημαντική. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το είδος της τροφής της είναι αυτό πού αποφασίζει και την εξέλιξη του εντόμου. Τι εννοούμε; Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τις 3 πρώτες μέρες της ζωής μιας μέλισσας η διατροφή της είναι ίδια, δηλαδή βασιλικός πολτός. Μετά τις τρεις ημέρες το έντομο που προορίζεται για εργάτρια θα τραφεί με μέλι και θα εκκολαφτεί σε 21 μέρες. Η εργάτρια θα ζήσει από 40 ημέρες έως 6 μήνες. Από την άλλη πλευρά, το έντομο που προορίζεται για βασίλισσα θα έχει τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο κελί και θα τραφεί μόνο με βασιλικό πολτό. Η βασίλισσα θα εκκολαφτεί σε 16 ημέρες, θα ζήσει 3 με 5 χρόνια και θα γεννήσει χιλιάδες αυγά. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι απλά και μόνο το είδος της τροφής καθορίζει την πορεία ενός εντόμου.
bee while collected nectar to produses honey
Αναλογιζόμενοι αυτό είναι προτεραιότητα μας οι μέλισσες μας να τρώνε από το γνήσιο μέλι που οι ίδιες φτιάχνουν, γιατί η ποιότητα της τροφής τους είναι αυτή που τις κρατάει υγιείς και ανθεκτικές στις ασθένειες. Βέβαια αυτή η τακτική το να αφήνουμε το γνήσιο μέλι στις μέλισσες μας κοστίζει σε ποσότητα, αλλά θεωρούμε ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από το να πάρουμε όλο το μέλι. Μεγάλη σημασία έχει ακόμα το γνήσιο μέλι που θα καταναλώσουν να είναι το δικό τους γιατί μπορεί κάποιο ξένο μέλι να είναι φορέας ασθενειών.

Επομένως γνήσιο μέλι στην διατροφή των μελισσιών μας για να είναι ανθεκτικά, και γιατί φυσικά είναι κάτι που το αξίζουν....

ΑΓΝΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

Το αγνό μέλι είναι το μόνο προϊόν εντόμων που καταναλώνεται από τον άνθρωπο.
Έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σε οργανισμούς με αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο, το αγνό μέλι βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας. Επιπλέον το γνήσιο μέλι είναι ένα φυσικό υπακτικόήπιο αλλά αποτελεσματικό. Το ακατέργαστο μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτοολιγοσακχαρίδια. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ως φυτικές ίνες όταν βρεθούν στο παχύ έντερο, έτσι έχουν ήπια υπακτική δράση.
epimelos-eklekton αγνο ακατέργαστο ελληνικό μέλι
Αγνό Ελληνικό μέλι eklekton

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με το ακατέργαστο μέλι θεωρείται πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον οργανισμό. Αντιθέτως για το αγνό μέλι δεν έχει αναφερθεί τίποτα. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη.
Το ακατέργαστο μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά.
Είναι επομένως απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά ακατέργαστο μέλι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΛΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ


Όλοι γνωρίζουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου και του αγνού μελιού για την υγεία μας.


Σήμερα θα δούμε μία συνταγή ένα δοκιμασμένο “γιατροσόφι” που βασίζεται στις μοναδικές ιδιότητες του σκόρδου, του μελιού.


Θα χρειαστούμε περίπου 10 σκελίδες σκόρδου και περίπου 500 γραμμάρια μέλι Ξεφλουδίστε το σκόρδο και κόψτε κάθε σκελίδα στα δύο. Βάλτε τις σε ένα μεγάλο βάζο και προσθέστε μέσα το μέλι.Ανακατέψτε καλά και αφήστε το για πέντε ημέρες.

Αυτή η συνταγή βοηθά να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά διάφορα είδη θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών-Β και της βήτα-καροτίνης

Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση εντομοκτόνου που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να μην ανανεώσει την έγκριση ενός παρασιτοκτόνου που συνδέεται με βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες, απαγορεύοντας το εντομοκτόνο της Bayer γνωστό ως θιακλοπρίδη.

Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση της απαγόρευσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, στη βάση μιας πρότασης της Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

«Υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με τη χρήση αυτού του παρασιτοκτόνου, ιδιαίτερα την επίπτωσή του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, στην αναπαραγωγική τοξικότητα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Ο αγρότες δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το εντομοκτόνο, που διατίθεται υπό τα εμπορικά σήμερα Calypso και Biscaya, μετά τις 30 Απριλίου φέτος, όταν λήξει η τρεχουσα περίοδος έγκρισής του.

Η Επιτροπή βασίστηκε στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο. Η υπηρεσία υπογράμμιζε τις ανησυχίες για την ενεργή ουσία που είναι τοξική για τους ανθρώπους και παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα υπόγεια ύδατα, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της EFSA.

Το παρασιτοκτόνο όχι μόνο σκοτώνει έντομα αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτοντας την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα του EFSA.

Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση τριών λεγόμενων νεονικοτινοειδών εκτός από τα θερμοκήπια τον Απρίλιο του 2018. Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει και τα τέσσερα εντομοκτόνα και ένα άλλο, περιλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.
μέλισσες στην είσοδο κυψέλης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε άλλο ένα νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο από την αγορά της ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην ανανεώσει την έγκριση του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου thiacloprid. H απόφαση ελήφθη με βάση την επιστημονική συμβουλή της EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ότι η ουσία ενέχει κινδύνους για υγεία και το περιβάλλον.

Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, από τα πέντε των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί στην ΕΕ στο παρελθόν, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι «η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα».

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα, θα δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες. 

Πηγή: iefimerida.gr

ΜΕΛΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΑΧΑΡΗΣ








       Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για το αγνό ακατέργαστο μέλι και άπειρες αναφορές στο διαδίκτυο γιαύτο θαυμάσιο αυτό προϊόν της φύσης.
    μέλι με βιταμίνες

       Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα για τη ζάχαρη υπάρχουν συχνές αναφορές για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο, και συχνά γίνονται συστάσεις για αποφύγει χρήσης της. Στη κατανάλωση της ζάχαρης αποδίδεται το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, του ζαχάρου στο αίμα, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα και άλλα πολλά.

        Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Το γνήσιο μέλι αντιθέτος είναι ένα φυσικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Συνηστάται μάλιστα η καθημερινή χρήση του μελιού εκτός από παιδιά έως δύο ετών.

        Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη. Το αγνό ακατέργαστο μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά, και να προσφέρει τόσα οφέλη για την υγεία μας.


ΑΓΝΟ ΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΕΛΙ.


                                         
                                        ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ?




       Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για αγνό, γνήσιο, ποιοτικό, ακατέργαστο μέλι σίγουρα θα κουραστείς να διαβάζεις για το καλύτερο μέλι που πουλάει ο κάθε παραγωγός η έμπορος. Θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του μελιού η οποία είναι αποδεδειγμένη με πολλές μελέτες.

      Το μόνο που είναι δύσκολο να βρείς είναι οι αποδείξεις για την ποιότητα του μελιού που καταναλώνει κανείς. Πραγματικα γελάω με τα διάφορα τέστ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όπου μπορείς να καταλάβεις αν το μέλι είναι αγνό η νοθευμένο, αν είναι γνήσιο αραιωμένο, θερμικά επεξεργασμένο, φιλτραρισμένο η αν είναι το καλύτερο μέλι που έχετε φάει ποτε. Ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της νοθείας στα μέλια. Όμως υπάρχει. Και υπάρχει γιατί δεν είναι απλό να βρείς ενα νοθευμένο μέλι. Χρειάζονται χημικές αναλύσεις για να καταλάβεις αν ενα μέλι είναι αγνό γνήσιο ανόθευτο όπως θα το έφτιαχνε η μέλισσα, ή ειναι νοθευμένο, εισαγώμενο από άλλες χώρες ( όπως Κίνα, Ινδία κτλ ) αν έχει υπολείματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών, ακαρεοκτώνων, βαρέων μετάλων ή οτιδηποτε άλλο.
Και φυσικά οι χημικές αναλύσεις θα πρέπει να γίνονται σε κάθε παρτίδα μελιού που παράγεται και έτσι κατ' επέκταση να υπάρχει και μία κατηγοριοποίηση των μελιών που κυκλοφορούν. Βασική προυπόθεση για σωστό έλεγχο θα είναι η δειγματοληψία να γίνεται απροειδοποίητα απο το ράφι, και να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής στα αποτελέσματα των ελέγχων.

        Όσο αφορά τα βιολογικά μέλια, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δε φτάνει. Τα βιολογικά μέλια είναι πιστοποιημένα ως προς την διαδικασία παραγωγής, μπορείς να χρησιμοποιεις πιστοποιημενα φαρμακα για τις ασθένειες και τους εχθρούς των μελισσών, αλλά οι έλεγχοι που γίνονται είναι στο 5 με 10% των παραγωγών και εστιάζονται στα ύποπτα μέλια με βάση μια αξιολόγηση ρίσκου. Θα ήθελα ακόμα αναρτημένα όλα τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν γίνει, γιατί θέλω να ξέρω τι τρώω, και ποιόν παραγωγό να αποφύγω. Ετσι όπως υπάρχουν και στο λάδι κατηγορίες αγνό παρθένο, εξτρα παρθενο, έτσι θέλω και να υπάρχει και στο μέλι μια κατηγοριοποιηση, αγνο μελι, γνήσιο μέλι, για να μπορώ να επιλέξω με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, και οχι με βάση την εμφάνιση η τη διαφήμιση του. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που επενδύουν στην ποιότητα του μελιού στην Ελλάδα, και ότι το αγνό και γνήσιο Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο μέλι στο κόσμο 

        Αρκεί να αναζητήσουμε το ποιοτικό μέλι και σίγουρα δε θα βρεθεί σε τιμή 5 ή 6 ευρώ, γιατί το κόστος παραγωγής γνήσιου 100% φυσικού μελιού είναι μεγάλο.
        Τέλος κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι όλα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, και πιστέψτε με έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα.

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ






Από τα 100 είδη καλλιεργειών, από τα οποία παράγεται το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες, κυρίως από τις άγριες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην δουλειά των μελισσών. Υπάρχουν καλλιέργειες που η απόδοση τους αυξάνετε τουλάχιστον 30% χάρη στις μέλισσες. Αρκετοί είναι οι αγρότες που ενοικιάζουν μελίσσια για να αυξήσουν τη παραγωγή τους.
Βέβαια υπάρχουν και οι αγρότες που αδιαφορώντας για τη σπουδαιότητα αυτού του επικονιαστή, κάνουν κακή χρήση φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσών.

Και τέλος, το γνήσιο μέλι που παράγουν οι μέλισσες το μόνο προιόν εντόμου που καταναλώνεται και από τον άνθρωπο, είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας. Δυστυχώς το μέλι είναι ένα προιόν που ταλαιπωρείται από νοθείες, καθηστώντας
δύσκολη την ανέυρεση ποιοτικού μελιού. Μια λύση θα ήταν οι αυστηροί έλεγχοι με χημικές αναλύσεις και η κατηγοριοποίηση του ανάλογα την ποιότητα του.








Νανοσωματίδια με τοξίνη μελισσών εξουδετερώνουν τον ιό HIV

Νανοσωματίδια που φέρουν την τοξίνη μελιττίνη, η οποία βρίσκεται στο δηλητήριο τωνμελισσών, μπορεί να καταστρέψει τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί τη νόσο AIDS, χωρίς να βλάπτει τα περιβάλλοντα κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός κολπικού τζελ που θα αποτρέπει την εξάπλωση του ιού HIV.
«Ευελπιστούμε πως σε περιοχές όπου ο ιός HIV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τζελ ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης της αρχικής μόλυνσης», δήλωσε ο ερευνητικός σύμβουλος δρ. Τζόσουα Λ. Χουντ.
Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει μία ισχυρή τοξίνη με την ονομασία μελιττίνη, η οποία μπορεί να διαπεράσει τον προστατευτικό «περιτύλιγμα» γύρω από τον ιό. Μεγάλες ποσότητες ελεύθερης μελιττίνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.
Επιπλέον της αντι-ικής δράσης, νανοσωματίδια με μελιττίνη είναι αποτελεσματικά και στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα του δρος. Σάμιουελ Γουίκλιν του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Τζ. Ράσσελ Χόρνσμπυ.
Η νέα μελέτη δείχνει πως η μελιττίνη που έχει τοποθετηθεί στα νανοσωματίδια δεν είναι βλαβερή για τα γειτονικά, κανονικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα του Χουντ πρόσθεσε προστατευτικά στρώματα στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων. Όταν τα νανοσωματίδια έρχονται σε επαφή με κανονικά κύτταρα, τα οποία είναι αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος, τα σωματίδια απλά απωθούνται. Αντιθέτως, ο ιός HIV είναι μικρότερος από τα νανοσωματίδια, επομένως εισχωρεί ανάμεσα στα προστατευτικά στρώματα και έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια των νανοσωματιδίων και την τοξίνη.
«Η μελιττίνη πάνω στα νανοσωματίδια συγχωνεύεται με το περίβλημα του ιού», δήλωσε ο Χουντ. «Η μελιττίνη σχηματίζει μικρά επιθετικά συμπλέγματα σε σχήμα πόρων και διαρρηγνύει το περίβλημα του ιού», πρόσθεσε.
Σϋμφωνα με τους ερευνητές, ένα πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισεης είναι ότι τα νανοσωματίδια επιτίθενται σε ένα βασικό κομμάτι της δομής του ιού. Αντιθέτως, τα περισσότερα φάρμακα εναντίον του HIV στοχεύουν στην αναστολή της ικανότητας του ιού να αναπαράγεται. Όμως αυτή η προσέγγιση δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την αρχική μόλυνση, και κάποια στελέχη του ιού βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τα φάρμακα και να αναπαραχθούν ούτως ή άλλως.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά ο Χουντ και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν πως τα νανοσωματίδια είναι εύκολο να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να ελεγχθούν σε κλινικές δοκιμές.

Στα 452 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές μελιού στην ΕΕ το 2018

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού στην ΕΕ


Το 2018, τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν το 2018 περί τους 208 000 τόνους φυσικού μελιού από τρίτες χώρες, αξίας 452 εκατ. Ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή τη σημερινή "παγκόσμια ημέρα της μέλισσας". Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθύμισε με την ευκαιρία, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών ότι η προστασία της μέλισσας αποτελούσε προτεραιότητα της Κομισιόν Γιούνκερ την τελευταία πενταετία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ το 2018 εξήγαγε μόνο 21.000 τόνους μελιού από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς το εξωτερικό. Οι εξαγωγές αυτές ανήλθαν σε 119 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, σε σύγκριση με το 2013, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 25%. Από την άλλη πλευρά, το βάρος των εξαγωγών μελιού προς τρίτες χώρες στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 40%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Eurostat, το 2018, 60 000 τόνοι μελιού εισήχθησαν στη Γερμανία από τρίτες χώρες (29% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός ΕΕ). Έτσι, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού από χώρες εκτός ΕΕ, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο (45 000 τόνοι, 22%), και ακολουθούμενη από το Βέλγιο (22 000 τόνοι, 11%), την Πολωνία (21 000 τόνους, 10%) και την Ισπανία (17 000 τόνοι, 8%).


Οι εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες προέρχονταν κυρίως από την Κίνα (80 000 τόνοι ή 39% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός της ΕΕ), μπροστά από την Ουκρανία (41 000 τόνοι, 20%), και ακολουθούμενη από την Αργεντινή (25 000 τόνοι, 12 %), το Μεξικό (21 000 τόνοι, 10%) και τη Χιλή (8 000 τόνοι, 4%).
Τέλος το 2018, 137 000 τόνοι μελιού εξήχθησαν από ένα Κ-Μ προς ένα άλλο. Η Ουγγαρία εξήγαγε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ 20 000 τόνους μελιού το 2018 (14% των συνολικών εξαγωγών μελιού εντός της ΕΕ). Έτσι, η Ουγγαρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού εντός της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Βέλγιο (19 000 τόνοι, 14%) και την Ισπανία (18 000 τόνους, 13%), έναντι της Γερμανίας (16 000 τόνοι, 12%) και της Πολωνίας(15 000 τόνοι, 11%).

ΜΕΛΙ ΚΑΙ Ε.Ε.

Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν περισσότερο μέλι; Που εξάγει μέλι η ΕΕ και πόσες εισαγωγές κάνει; Βρείτε τις απαντήσεις στο γράφημα που ετοιμάσαμε





Η ευρωπαϊκή αγορά μελιού σε αριθμούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεύτερη σε παραγωγή μελιού στον κόσμο, μετά την
Κίνα. Κάθε χρόνο, 600.000 περίπου χιλιάδες μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες παράγουν περισσότερους από 250 τόνους μέλι.

Ωστόσο, η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση για αυτό, μόνο το 2016, εισήχθησαν στην ΕΕ 200.000 τόνοι μέλι, κυρίως από την Κίνα.

Σε σχέση με άλλες χώρες τα έξοδα παραγωγής που έχουν οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μελιού έχουν πολύ υψηλότερο κόστος από το μέλι που εισάγεται στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ένα κιλό μέλι εισαγωγής στην ΕΕ το 2016, κόστιζε 2,23 ευρώ ενώ ένα κιλό μέλι που εξαγόταν από την ΕΕ προς τρίτες χώρες, κόστιζε 5,69 ευρώ.

Η υγεία των μελισσών, η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο
Μπορεί ο τομέας της μελισσοκομίας να είναι μικρός στην ΕΕ, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη γεωργία, τη επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιεργούμενες καλλιέργειες και άγρια φυτά.

Η έξαρση ασθενειών στα ζώα, η εντατική αγροτική δραστηριότητα, η έκθεση σε χημικές ουσίες καθώς και η απώλεια ενδιαιτημάτων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, μπορούν να απειλήσουν την παραγωγική ικανότητα των κυψελών.

Προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν δράσεις για την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων.
Συγκεκριμένα ζητούν:
  • καλύτερη προστασία των ποικιλιών των μελισσών
  • αύξηση της οικονομική βοήθειας που παρέχεται στους μελισσοκόμους
  • απαγόρευση επιβλαβών φυτοφαρμάκων και δράσης κατά της εισαγωγής παραποιημένου μελιού
Η έκθεση του εισηγητή του ΕΚ στο ζήτημα, Norbert Erdős (ΕΛΚ, Ουγγαρία), τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη, 1 Μαρτίου.

100% γνησιο Ελληνικ'ο μ'ελι


ΑΓΝΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΜΕΛΙ

Το αγνό μέλι είναι το μόνο προιόν εντόμων που καταναλώνεται από τον άνθρωπο.
Έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σε οργανισμούς με αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο, το αγνό μέλι βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας. Επιπλέον το γνήσιο μέλι είναι ένα φυσικό υπακτικό, ήπιο αλλά αποτελεσματικό. Το ακατέργαστο μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτοολιγοσακχαρίδια. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ως φυτικές ίνες όταν βρεθούν στο παχύ έντερο, έτσι έχουν ήπια υπακτική δράση.

100% raw greek honey





Η αντικατάσταση της ζάχαρης με το ακατέργαστο μέλι θεωρείται πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον οργανισμό. Αντιθέτως για το αγνό μέλι δεν έχει αναφερθεί τίποτα. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά.









Είναι επομένως απαραίτητο να καταλώνουμε καθημερινά ακατέργαστο μέλι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.