ΑΓΝΟ ΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΕΛΙ.


                                         
                                        ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ?




       Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για αγνό, γνήσιο, ποιοτικό, ακατέργαστο μέλι σίγουρα θα κουραστείς να διαβάζεις για το καλύτερο μέλι που πουλάει ο κάθε παραγωγός η έμπορος. Θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες για την ευεργετική δράση της κατανάλωσης του μελιού η οποία είναι αποδεδειγμένη με πολλές μελέτες.

      Το μόνο που είναι δύσκολο να βρείς είναι οι αποδείξεις για την ποιότητα του μελιού που καταναλώνει κανείς. Πραγματικα γελάω με τα διάφορα τέστ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όπου μπορείς να καταλάβεις αν το μέλι είναι αγνό η νοθευμένο, αν είναι γνήσιο αραιωμένο, θερμικά επεξεργασμένο, φιλτραρισμένο η αν είναι το καλύτερο μέλι που έχετε φάει ποτε. Ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της νοθείας στα μέλια. Όμως υπάρχει. Και υπάρχει γιατί δεν είναι απλό να βρείς ενα νοθευμένο μέλι. Χρειάζονται χημικές αναλύσεις για να καταλάβεις αν ενα μέλι είναι αγνό γνήσιο ανόθευτο όπως θα το έφτιαχνε η μέλισσα, ή ειναι νοθευμένο, εισαγώμενο από άλλες χώρες ( όπως Κίνα, Ινδία κτλ ) αν έχει υπολείματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών, ακαρεοκτώνων, βαρέων μετάλων ή οτιδηποτε άλλο.
Και φυσικά οι χημικές αναλύσεις θα πρέπει να γίνονται σε κάθε παρτίδα μελιού που παράγεται και έτσι κατ' επέκταση να υπάρχει και μία κατηγοριοποίηση των μελιών που κυκλοφορούν. Βασική προυπόθεση για σωστό έλεγχο θα είναι η δειγματοληψία να γίνεται απροειδοποίητα απο το ράφι, και να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής στα αποτελέσματα των ελέγχων.

        Όσο αφορά τα βιολογικά μέλια, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δε φτάνει. Τα βιολογικά μέλια είναι πιστοποιημένα ως προς την διαδικασία παραγωγής, μπορείς να χρησιμοποιεις πιστοποιημενα φαρμακα για τις ασθένειες και τους εχθρούς των μελισσών, αλλά οι έλεγχοι που γίνονται είναι στο 5 με 10% των παραγωγών και εστιάζονται στα ύποπτα μέλια με βάση μια αξιολόγηση ρίσκου. Θα ήθελα ακόμα αναρτημένα όλα τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν γίνει, γιατί θέλω να ξέρω τι τρώω, και ποιόν παραγωγό να αποφύγω. Ετσι όπως υπάρχουν και στο λάδι κατηγορίες αγνό παρθένο, εξτρα παρθενο, έτσι θέλω και να υπάρχει και στο μέλι μια κατηγοριοποιηση, αγνο μελι, γνήσιο μέλι, για να μπορώ να επιλέξω με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, και οχι με βάση την εμφάνιση η τη διαφήμιση του. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που επενδύουν στην ποιότητα του μελιού στην Ελλάδα, και ότι το αγνό και γνήσιο Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο μέλι στο κόσμο 

        Αρκεί να αναζητήσουμε το ποιοτικό μέλι και σίγουρα δε θα βρεθεί σε τιμή 5 ή 6 ευρώ, γιατί το κόστος παραγωγής γνήσιου 100% φυσικού μελιού είναι μεγάλο.
        Τέλος κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι όλα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, και πιστέψτε με έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου